Viure en una casa de palla i terra

30 Maig 2022

Un nou model d'habitatge més eficient, sostenible i respectuós amb el medi ambient

Viure en una casa de palla i terra està en auge mundialment. A diferència del que passa en el conte Els tres porquets, qui construeix la casa de palla no és un gandul, que vol construir de pressa la casa per entrar-hi a viure, ni tampoc és una estructura de palla que pot sortir volant només amb una ràfega de vent, sinó aquest nou model de construcció de palla i terra és una aposta cap a un model més sostenible, més eficient energèticament i resistent. Art Integrat es dedica professionalment a la construcció natural i a la bioconstrucció. Els últims anys, la preocupació per l’entorn ha anat creixent i, per tant, l'aposta és cap a una arquitectura més sostenible: buscant l’harmonia amb l’entorn, reduint l’impacte ambiental, facilitant l’estalvi energètic i generar un benefici social.

Aquest any Art Integrat està dissenyant la seva primera casa de palla i terra. Un material que se'n cultiva des de fa molt de temps al territori i que comença a ser molt freqüent a la construcció de cases pel seu model ecològic. Es treballa amb tècniques de construcció i materials de baix impacte ambiental amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones respectant l'entorn.

Per què apostar per una casa amb materials naturals com la palla?

Apostar per materials naturals i de construcció sostenibles és una bona opció, ja que són aquells que poden recuperar-se o reciclar-se i no tenen un impacte nociu per al medi ambient.

La palla és un material natural i un excel·lent aïllant, que protegeix l'habitatge tant del fred com de la calor. Això fa que la casa tingui unes pèrdues de calor molt baixes i, per tant, sigui molt fàcil de mantenir la temperatura ideal, proporcionant un bon estalvi energètic. Així doncs, hi haurà un estalvi posterior molt important en calefacció. A més, el material és més respectuós amb el medi ambient, ja que no té cost ecològic més enllà de l'embalatge i el transport fins al lloc de la construcció de l'habitatge.

Per tant, gràcies a la capacitat aïllant de la palla, hi haurà un estalvi posterior molt considerable en calefacció. I, sobretot, es guanyarà en salut perquè s’estan fent servir materials naturals, sense tòxics.

I què passa amb els incendis?

La palla és un material resistent al foc. Pel que fa al risc d’incendi, s’han fet diversos assajos tècnics i s’ha comprovat que un mur de palla arrebossat pot resistir més de 90 minuts. Més del que aguanten altres materials de construcció com el ferro o la fusta.

Quant de temps es triga a construir l'habitatge?

Quan parlem de la construcció d'una casa amb palla, ens referim a la construcció amb bales de palla com a material. Aquest material es pot aplicar de moltes maneres diferents. Normalment, els murs de palla s’arrebossen amb fang, terra, calç o fusta, que també són materials naturals. Els murs s’alcen molt ràpidament, però després cal dedicar més temps a arrebossar i als acabats. Tanmateix, és un material de ràpid creixement, amb 6 mesos es pot tenir preparat el material per construir la casa.

Vols més informació?

Dissenya la teva casa amb Art Integrat!

Contacta a projectesartintegrat@sinergia.org